Sustainable food systems and food and nutritional security in Brazil

an integrative review

Authors

DOI:

https://doi.org/10.51723/ccs.v35i01.1323

Keywords:

Sustainable Agriculture, Food Security, Public policy

Abstract

Objective: To carry out an integrative review of the literature on Sustainable Food System and Food and Nutrition Security in Brazil. Method: Fort this integrative review, the searches are founded in the Lilac SciELO databases. Microsoft Office Excel and Mendeley were used to compile the results, from eight selected articles, fully readed and criteriosly revised.  Results: The results point out the importance of food and nutrition programs to promote sustainable production and encourage family members. These strategies, strengthened by public policies, result in income and social inclusion of those involved, are essential for the maintenance of people in the countryside, promoting food and nutritional security for the population. Conclusion: There is an urgent need to maintain and expand solutions for nutrition and social protection in Brazil, in order to mitigate income asymmetries and the lack of food and nutrition security.

Downloads

Download data is not yet available.

References

OPAS - Organização Pan-Americana da Saúde. Sistemas alimentares e nutrição: a experiência brasileira para enfrentar todas as formas de má nutrição. Brasília, 2017. Disponível em: <http://www.cfn.org.br/wp-content/uploads/2017/09/oms.pdf> Acesso em: 12 abr. 2021.

Machado AD, Marchioni DML e Carvalho AM. A insustentabilidade dos sistemas alimentares atuais deve ser integrada no entendimento da COVID-19 como uma sindemia. Cadernos de Saúde Pública [online]. v. 37, n. 12 [Acessado 5 abril 2022], e00253221. Disponível em: <https://doi.org/10.1590/0102-311X00253221>. ISSN 1678-4464. https://doi.org/10.1590/0102-311X00253221.

FAO – Food and Agriculture Organization of United States. The state of food and agriculture: food systems for better nutrition. Rome, jun. 2013.

HLPE - High Level Panel of Experts on Food Security and Nutrition. Report on Nutrition and food systems. p. 1–11, set. 2017. Disponível em: http://www.fao.org/3/i7846e/i7846e.pdf. Acesso em: 10 mar. 2021.

Burigo, AC, Porto, MF. Agenda 2030, saúde e sistemas alimentares em tempos de sindemia: da vulnerabilização à transformação necessária. Ciência & Saúde Coletiva [online]. 2021, v. 26, n. 10 [Acessado 5 abril 2022], pp. 4411-4424. Disponível em: <https://doi.org/10.1590/1413-812320212610.13482021>. Epub 25 Out 2021. ISSN 1678-4561. https://doi.org/10.1590/1413-812320212610.13482021.

Dury S, Bendjebbar P, Hainzelin E, Giordano T, Bricas N. Systems at risk: new trends and challenges. Montpellier, Brussels, FAO, CIRAD and European Commission, Rome, 2019. Disponível em: <http://www.fao.org/3/ca5724en/CA5724EN.pdf>. Acesso em: 14 abr. 2021.

HLPE - High Level Panel of Experts on Food Security and Nutrition. Food losses and waste in the context of sustainable food systems: a report by the High-Level Panel of Experts on Food Security and Nutrition, Committee on World Food Security, Rome, jun. 2014.

Martinelli SS, Cavalli SB. Healthy and sustainable diet: A narrative review of the challenges and perspectives. Ciência e Saúde Coletiva, v. 24, n. 11, p. 4251– 4262, 2019.

IBGE - Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Censo Agropecuário 2006. Brasil, grandes regiões e unidades da Federação. p.1-777, Rio de Janeiro, 2009. Disponível em: <https://biblioteca.ibge.gov.br/visualizacao/periodicos/51/agro_2006.pdf> Acesso em: 18 abr. 2021.

Swinburn BA. The Lancet Commissions. The Global Syndemic of Obesity, Undernutrition, and Climate Change: The Lancet Commission report. The Lancet, v. 393, p. 791–846, 2019.

FAO - Food and Agriculture Organization (1996) Rome declaration on world food security and world food summit plan of action. World Food Summit, Rome, p.13–17, 1996.

Brasil. Ministério da Saúde. Saúde Brasil 2017: uma análise da situação de saúde e os desafios para o alcance dos objetivos de desenvolvimento sustentável. Brasília, 2018. Disponível em: <https://repositorio.observatoriodocuidado.org/handle/handle/2145> Acesso em: 16 ago. 2021.

Santos, ABMV. O desmonte das iniciativas governamentais para a Segurança Alimentar e Nutricional: estudo de caso do município de Cuité–Paraíba, entre 2014 e 2019. Segurança Alimentar e Nutricional, [S. l.], p. 1-4, 12 jun. 2021. Disponível em: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8661789/26931. Acesso em: 5 abr. 2022.

Mendes KDS, Silveira RCP, Galvão CM. Revisão integrativa: método de pesquisa para a incorporação de evidências na saúde e na enfermagem. Texto & Contexto - Enfermagem v. 17, n. 4, 2008.

Schwartzman F, Mora CAR, Bogus CM. Antecedentes e elementos da vinculação do programa de alimentação escolar do Brasil com a agricultura familiar. Cadernos de Saúde Pública. v.33, n.12, p. 1-2, 2017.

Santos F, Fernandes PF, Rockett FC. Avaliação da inserção de alimentos orgânicos provenientes da agricultura familiar na alimentação escolar, em municípios dos territórios rurais do Rio Grande do Sul, Brasil. Ciência & Saúde Coletiva. V.19, n.5, p. 1429-1436, mai. 2014.

Henriques P, Odwyer G, Dias PC. Políticas de Saúde e de Segurança Alimentar e Nutricional: desafios para o controle da obesidade infantil. Ciência & Saúde Coletiva. Rio de Janeiro, V.23, n.12, p.4143- 4152, 2018.

Ribeiro SM, Azevedo E, Pelicione A. Agricultura Urbana Agroecológica: estratégia de promoção da saúde e segurança alimentar e nutricional. Revista Brasileira em Promoção da Saúde. São Paulo, v.25, n.3, p.381-388, jul./set. 2012.

Triches RM, Schneider S. Alimentação Escolar e Agricultura Familiar: reconectando o consumo à produção. Saúde e Sociedade. São Paulo, v.19, n.4, p. 933-945, 2010.

Carvalho AM, Verly EJ, Marchioni DM. Measuring sustainable food systems in Brazil: A framework and multidimensional index to evaluate socioeconomic, nutritional, and environmental aspects. World Development. V.143, p. 105470. mar. 2021.

Carvalho AS, Silvia DO. Perspectivas de segurança alimentar e nutricional no Quilombo de Tijuaçu, Brasil: a produção da agricultura para a alimentação escolar. Interface – Comunicação, Saúde, Educação. V.18, n.50, p.69-83. jul. 2014.

Becker C, Anjos FS. Segurança alimentar e desenvolvimento rural: limites e possibilidades do programa de aquisição de alimentos da agricultura familiar, em municípios do Sul Gaúcho. Segurança Alimentar e Nutricional. Campinas. v.17, n.1, p. 61-72. 2010.

Brasil. Lei No 10.696, de 2 de julho de 2003. Dispõe sobre a repactuação e o alongamento de dívidas oriundas de operações de crédito rural, e dá outras providências. Disponível em: <http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/leis/2003/l10.696.htm>. Acesso em: 12 ago. 2021.

Brasil. Ministério da Saúde. PNAN: Política Nacional de Alimentação e Nutrição. Brasília, V.1, n.1, 2013. Disponível em: <https://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/politica_nacional_alimentacao_nutricao.pdf> Acesso em: 15 ago. 2021.

Silva, RTO. Agricultura familiar em duas comunidades rurais do Rio Grande do Norte. Segurança Alimentar e Nutricional, [S. l.], p. 1-4, 13 abr. 2021. Disponível em: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8659805/27127. Acesso em: 5 abr. 2022.

Paula NF, Paula NM, Bueno RE. Iniquidades e promoção pública de ambientes alimentares saudáveis na cidade de Curitiba, Brasil. Segurança Alimentar e Nutricional, Curitiba, p. 1-4, 22 mar. 2021. DOI http://dx.doi.org/10.20396/san.v28i00.8663749. Disponível em: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8663749/27327. Acesso em: 5 abr. 2022.

Grisa C. O programa de aquisição de alimentos (PAA) em perspectiva: apontamentos e questões para o debate. Retratos de Assentamentos. v. 13, n.1, jan./dez. 2010.

Brasil. Conselho Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional (CONSEA). Direito Humano à Alimentação Adequada: Faça Valer. CONSEA, 2011. Disponível em: <http://www4.planalto.gov.br/consea/conferencia/documentos/folder direito-humano-a-alimentacao-adequada> Acesso em: 16 ago. 2021.

Santos M, Machado MC. Agricultura Urbana e Periurbana: segurança alimentar e nutricional, comportamento alimentar e transformações sociais em uma horta comunitária. Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, SP, v. 27, p.1-20, 2020. Disponível em: <https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8650689>. Acesso em: 9 ago. 2021.

GTSC - Grupo de Trabalho da Sociedade Civil para a Agenda 2030 do Desenvolvimento Sustentável. ODS, Objetivo 11 Cidades e Comunidades Sustentáveis: Tornar as cidades e os assentamentos humanos inclusivos, seguros, resilientes e sustentáveis. Agenda 2030, 2015. Disponível em: <http://www.agenda2030.org.br/ods/11/> Acesso em: 16 ago. 2021.

Published

2024-07-26

Issue

Section

Saúde Coletiva

How to Cite

1.
Sustainable food systems and food and nutritional security in Brazil : an integrative review. Com. Ciências Saúde [Internet]. 2024 Jul. 26 [cited 2024 Nov. 20];35(01). Available from: https://revistaccs.espdf.fepecs.edu.br/index.php/comunicacaoemcienciasdasaude/article/view/1323