Quais fatores influenciam o controle metabólico do diabetes?

Authors

  • Aline Juliana Moreira Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri
  • Amanda Aparecida Januária Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri
  • Ana Maria Alves Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri
  • Luciana Neri Nobre Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri

DOI:

https://doi.org/10.51723/ccs.v27i04.54

Keywords:

Diabetes mellitus, Conhecimento, Atitude, Escolaridade, Idade

Abstract

Objective: To evaluate which factors influence the metabolic control of diabetes. Methods: Cross-sectional study occurred during the period August 2013 to July 2015 with 26 diabetics treated at the Clinical Nutrition School in Diamantina, Minas Gerais. For data collection socioeconomic, anthropometric and biochemical variables were evaluated. Also, they were evaluated on knowledge of diabetes and psychological attitudes regarding the disease through the DKN-A questionnaire and ATT-19, respectively. The study of the relations of the factors that influence poor metabolic control (glycemic and lipemic) diabetes was carried out by Poisson re‑ gression. It value significance level was adopted p <0.05. Results: There was a predominance of females (80.76%) with a mean age of 55.0 ± 12.9 years. As for education and disease diagnosis time, the averages were respectively 9.73 ± 4.59 and 7.58 ± 6.95 years. None of the variables influenced the poor glycemic control, while the bad lipemic control was associated with increased age of the study subjects (PR = 1.62; p-value = 0.020). Conclusion: The results of this study indicate that most diabetics studied presents profile anthropometric and biochemical inadequate. Regarding the metabolic control, the bad lipemic control was associated with increased age of the volunteers, showing that the higher the worst age is lipemic control, indicating that individuals with higher age need to be better targeted to have more appropriate attitudes towards the demands imposed by diabetes.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Aline Juliana Moreira, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri

    1 Departamento de Nutrição. Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri, Diamantina Minas Gerais, Brasil. UFVJM

  • Amanda Aparecida Januária, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri

    1 Departamento de Nutrição. Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri, Diamantina Minas Gerais, Brasil. A pesquisa foi realizada no Departamento de Nutrição/ UFVJM

  • Ana Maria Alves, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri

    1 Departamento de Nutrição. Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri, Diamantina Minas Gerais, Brasil.

  • Luciana Neri Nobre, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri

    Departamento de Nutrição, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri. Campus JK, Rodovia MGT 367 – Km 583, no 5000 – Alto da Jacuba, Diamantina/MG, 39100000. 

References

1. Petermann XB, Machado IS, Pimentel BN, Miolo SB,Martins LR, Fedosse E. Epidemiologia e cuidado à diabetes mellitus praticado na atenção primária à saúde: uma revisão narrativa. Revista de Saúde. 2015;41(1):49-56.
2. Sociedade Brasileira de Diabetes. Tratamento e acompanhamento do diabetes mellitus. Diretrizes da Sociedade Brasileira de Diabetes. Disponível em: http://www.diabetes.org.br/images/2015/area-restrita/diretrizes-sbd-2015.pdf. Acessado em 17/fev/2016.
3. Groff DP, Simões PWTA, Fagundes ALSC. Adesão ao tratamento dos pacientes diabéticos tipo II usuários da estratégia saúde da família situada no bairro Metropol de Criciúma, SC. Arquivos Catarinenses de
Medicina. 2011;40(3):43-48.
4. Mello ES, Wiese LPL, Buzzi V. Avaliação da adesão ao grupo de educação em saúde para pacientes portadores de diabetes melittus em um município de Santa Catarina. Instituto Salus. 2012; 16:2-8.
5.World Health Organization­­­­­­- WHO. Obesity: prevening and managing the global epidemic. Geneva: Report of a WHO Consultation on Obesity; 1998.
6. Faria HTG, Rodrigues FFL, Zanetti ML, Araújo MFM, Damasceno MMC. Fatores associados à adesão ao tratamento de pacientes com diabetes mellitus. Rev Acta Paul Enferm. 2013;26(3):231-237.
7. Torres HC, Hortale VA, Schall VT. Validação dos questionários de conhecimento (DKN-A) e atitude (ATT-19) de Diabetes Mellitus. Rev Saúde Pública. 2005;39(6):906-11.
8.Jellife DB. Evaluacion del estado de nutrición de la comunidade:com especial referencia a las regiones en desarrollo. Genebra: Org. Mundial de la Salud. 1968.
9.Organización Panamericana de la Salud/oficina sanitaria panamericana, la oficina regional Del Organización Mundial de la Salud. Anales da 36ª Reunión del Comité Asesor de Investigaciones en salud. Encuesta multicentrica: salud, bien estar y envejecimiento (SABE) en América Latina y el Caribe; mayo 2001. Washington (DC): Wold Health Organization.
10. Han TS, Van Leer EM, Seidell JC, Lean ME. Waist circumference action levels in the identification of cardiovascular risk factors: prevalence study in a random sample. BrMed J.1995;311:1401-05.
11. Sociedade Brasileira de Cardiologia. V diretriz brasileira de dislipidemias e prevenção da aterosclerose. Arq Bras Cardiol 2013; 19. Disponível em: http://publicacoes.cardiol.br/consenso/2013/V_Diretriz_Brasileira_de_Dislipidemias.pdf. Acesso em: 18/fev/2016.
12. Diehl LA. Diabetes: hora de rever as metas? Arq Bras Endocrinol Metab. 2013;57(7):545-549.
13. Rodrigues FFL, Santos MA, Teixeira CRS, Gonela JT, Zanetti ML. Relação entre conhecimento, atitude, escolaridade e tempo de doença em indivíduos com diabetes mellitus. Rev Acta Paul Enferm. 2012;25(2):284-90.
14. Pimentel IRS, Coelho BC, Lima JC, Ribeiro FG, Sampaio FP de C, Pinheiro RP, et al. Caracterização da demanda em uma Unidade de Saúde da Família. Rev Bras Med Fam comunidade. 2011;6(20):175-81.
15. Silva BT, Saraiva AS, Costa MS. Diabetes mellitus: saberes e práticas e suas implicações para autocuidado. Disponível em: http://apps.cofen.gov.br/cbcenf/
sistemainscricoes/arquivosTrabalhos/I36745.E10.T5977.D6AP.pdf. Acesso em: 18/fev/2016.
16. Souza JD. Prevalência e fatores associados à dislipidemia em idosos de Viçosa/MG [dissertação]. Universidade Federal de Viçosa. 2014.
17. Rodrigues FFL, Zanetti ML, Santos MA, Martins TA, Sousa VD, Teixeira CRS. Knowledge and attitude: important components in diabetes education. Rev Latino-Am Enfermagem. 2009;17(4).
18. Bosi PL, Carvalho AC, Contrera D, Casale G, Pereira MA, Gronner MF, et al. Prevalência de diabetes melito e tolerância à glicose diminuída na população urbana de 30 a 79 anos da cidade de São Carlos,
São Paulo. Arq Bras Endocrinol Metab. 2009;53-56.
19. Moraes AS, Godoy ICM, Gimeno A, Mondini L. Prevalência de diabetes mellitus e identificação de fatores associados em adultos residentes em área urbana de Ribeirão Preto, São Paulo, Brasil,
2006: Projeto OBEDIARP. Cad. Saúde Pública. 2010;26(5):929-994.
20. Moretti T, Moretti MP, Moretti M, Sakae TM, Sakae DY, Araújo D. Estado nutricional e prevalência de dislipidemias em idosos. ACM. 2009;38(3):12-16.

Published

2017-10-24

Issue

Section

Clínica Assistencial

How to Cite

1.
Quais fatores influenciam o controle metabólico do diabetes?. Com. Ciências Saúde [Internet]. 2017 Oct. 24 [cited 2024 Nov. 22];27(04):301-8. Available from: https://revistaccs.espdf.fepecs.edu.br/index.php/comunicacaoemcienciasdasaude/article/view/54

Similar Articles

1-10 of 85

You may also start an advanced similarity search for this article.